We use cookies to give you the best personal experience on our website. If you continue to use our site without changing your cookie settings, you agree we may place these cookies on your device. You can change your cookie settings at any time but if you do , you may lose some functionality on our website . More information can be found in our privacy policy.
Please provide more information.
Stylus no longer supports Internet Explorer 7, 8 or 9. Please upgrade to IE 11, Chrome, Safari, Firefox or Edge. This will ensure you have the best possible experience on the site.
Brief Published: 13 Apr 2012

A Floating Library in Turin

Extra

In a bid to maximise space while respecting and preserving original architectural features, Italian architectural company MARC has transformed a 20th century classical mansion in Turin, Italy, into a lawyer’s office with a suspended library hanging above the main office space.

Making the most of the office space’s high ceiling, a white steel walkway lined with bookshelves weaves throughout the length of the room above employees’ heads, forming a mezzanine level.

Set slightly in from the walls, the library is installed with large glass panels, which not only allow for an element of transparency throughout the workspace, but also offer extra lighting throughout the lower levels.

A key part of the brief was that the ultra modern library concept, alongside a new steel mesh staircase, would contrast – to an extent repackaging the classical architecture of the building without disturbing it (see Stylus’ report Contemporary Restoration for a deeper exploration of architectural fusions of ultra-modern and heritage features).

MARC (www.studiomarc.eu)

PANTONE®TPX
COATED
RAL
RGB
HEX
NCS