We use cookies to give you the best personal experience on our website. If you continue to use our site without changing your cookie settings, you agree we may place these cookies on your device. You can change your cookie settings at any time but if you do , you may lose some functionality on our website . More information can be found in our privacy policy.
Please provide more information.
Stylus no longer supports Internet Explorer 7, 8 or 9. Please upgrade to IE 11, Chrome, Safari, Firefox or Edge. This will ensure you have the best possible experience on the site.
Brief Published: 15 Dec 2011

China’s Liyuan Library

Extra

Libraries have always been havens for contemplation, but perhaps none more so than the new Liyuan Library in the Chinese village of Huairou (on the outskirts of Beijing), designed by Chinese architects practice Li Xiaodong Atelier.

Featuring staggered, mezzanine levels – which mean that one person’s step is another’s seat – the space also uses traditional materials and architectural processes to cultivate a sense of quiet repose.

The glazed façade of the building is covered in locally foraged sticks, creating a camouflage-like screen that allows small slivers of light to penetrate the peaceful interior (ideal for reading), while all windows frame stunning views of the countryside to further enhance an appreciation of the natural surroundings.

The ceiling is also covered in a traditional lattice of locally sourced wood.

Li Xiaodong Atelier 

PANTONE®TPX
COATED
RAL
RGB
HEX
NCS