We use cookies to give you the best personal experience on our website. If you continue to use our site without changing your cookie settings, you agree we may place these cookies on your device. You can change your cookie settings at any time but if you do , you may lose some functionality on our website . More information can be found in our privacy policy.
Please provide more information.
Stylus no longer supports Internet Explorer 7, 8 or 9. Please upgrade to IE 11, Chrome, Safari, Firefox or Edge. This will ensure you have the best possible experience on the site.
Brief Published: 16 Jan 2012

Indoor/Outdoor Hybrid Home Extension

Extra

Blurring indoor/outdoor boundaries, Bal House in Menlo Park, California is a single-storey addition to an existing mid-20th century ranch that aims to bring a strong sense of nature into the very heart of the home.

Designed by Berkeley-based US practice Terry + Terry Architecture for a retired couple, the space uses the extension to form a link between the living space and the back garden, with a decked area tracing a simple line between the two. This is enhanced yet further by the use of hardwood, both for the external shell and interior surfaces – inferring that the transition from one space should be an unbroken journey.

The structure comprises two separate forms, clearly dividing the bedroom to the west and other areas to the east. A glass walled section joining the two also helps to bring a sense of the nature outside into the centre of the building.

See our report The Third Space for more architectural examples of hybrid indoor/outdoor rooms. Also look out for our upcoming report on the Return to Nature for an exploration of the increasing importance of introducing natural elements into our built environments.

Terry + Terry Architecture

PANTONE®TPX
COATED
RAL
RGB
HEX
NCS