We use cookies to give you the best personal experience on our website. If you continue to use our site without changing your cookie settings, you agree we may place these cookies on your device. You can change your cookie settings at any time but if you do , you may lose some functionality on our website . More information can be found in our privacy policy.
Please provide more information.
Stylus no longer supports Internet Explorer 7, 8 or 9. Please upgrade to IE 11, Chrome, Safari, Firefox or Edge. This will ensure you have the best possible experience on the site.
Brief Published: 17 Sep 2012

Closer to Nature: Nendo’s Human Birdhouse

Extra

Japanese design studio Nendo has created an installation that, in typically playful Nendo style, aims to bring users significantly closer to nature. A birdwatcher’s dream, the treetop-based installation – also known as the Bird Apartment – is essentially a human-sized birdhouse. It offers visitors to the Momofuku Ando Nature Centre in Komoro, central Japan, an opportunity to get even closer to the reserve’s feathered friends.

The wooden structure largely mimics the design of the iconic garden birdhouse with its pitched roof and whitewashed wooden walls. However, one side of the house has 78 holes, allowing multiple access points for nests. The opposite side reveals a man-sized hole accessible via a ladder. An interior, dividing wall is punctuated with 78 peepholes, allowing birdwatchers to snoop to their heart’s content, in relative comfort. 

For more on Nendo’s work, see our profile Nendo: Reimagining the Everyday. For more on how and why architects and designers are attempting to bring consumers closer to nature, see our report Return to Nature.

Nendo

related reports
More
PANTONE®TPX
COATED
RAL
RGB
HEX
NCS