We use cookies to give you the best personal experience on our website. If you continue to use our site without changing your cookie settings, you agree we may place these cookies on your device. You can change your cookie settings at any time but if you do , you may lose some functionality on our website . More information can be found in our privacy policy.
Please provide more information.
Stylus no longer supports Internet Explorer 7, 8 or 9. Please upgrade to IE 11, Chrome, Safari, Firefox or Edge. This will ensure you have the best possible experience on the site.
Brief Published: 27 Jul 2011

Hospital of the Future

Extra

Judging by the no-expense spared look of the Hospital Sant Joan de Reus in Barcelona, should you suffer the misfortune of getting sick, you might as well hope it happens in Spain’s cultural city.

More luxury accommodation than emergency room, the building – which is designed by local architects Mario Corea Arquitectura – is created from six cantilevered rectangles, arranged side by side across the lower floors. The innovative structural configuration is designed to maximise floor space, while maintaining a low-rise profile that fits sensitively into the surrounding landscape.

The cantilevered structures, which house patient rooms, provide views over intermittent green roofs, while a total of 24 light wells, which extend from the roof through to the ground floor, maximise natural light inside the hospital.

A tilted section of roof dominates the back elevation of the building, which in turns creates a large atrium inside – complete with large communal areas flanked by dramatic tinted glass facades. A series of open-air courtyards offer more natural areas for contemplation and rest.

Mario Corea Arquitectura

PANTONE®TPX
COATED
RAL
RGB
HEX
NCS